Kik is a speciális mentők?

Ha egyetlen szóval kellene összefoglalni: megszállottak.

Látszólag teljesen hétköznapi emberek, mindannyiuknak megvan a maga szakmája, de amikor igazán nagy baj van, akkor csak rájuk számíthatunk. Ott vannak földrengésnél, árvíznél, ahol életüket kockáztatva mentik a bajba jutottakat; hegyeken és barlangokban kutatnak, összeomlott házak romjai alá merészkednek, hogy megtalálják a túlélőket.

Megszállottak, akik nagy baj esetén az egyetlen reményt jelentik. Életüket veszélyeztetve tevékenykednek itthon és külföldön egyaránt, nappal és éjszaka; bármikor indulásra készek, amikor riasztást kapnak. Egy dolgot a hétköznapi ember nem tud: ők azok az önfeláldozó mentősök, akik fizetés nélkül mentenek. Nincsen havi járandóságuk, sem veszélyességi pótlékuk. Nem jár nekik sztár-gázsi egy-egy különös, embert próbáló bevetés után sem. De nem is várják el, hiszen a speciális mentők igazi megszállottak, jutalmuk a túlélők hálája.

Cégünk 2009 évben, Ursinyi Krisztián csoportvezető szervezésével 10 főből álló AMS Speciális Mentési Csoportot hozott létre avval a célal, hogy a hazai katasztrófahelyzetek mentési feladataiba segítéséget tudjunk nyújtani. Készekek vagyunk bármilyen magyarországi katasztrófában, árvízben azonnal menni és résztvenni. Fő feladatuk életmentés és kármentés.

Ha érzel magadban elég elhivatottságot, tettre készséget és jártas vagy valamilyen színtű egészségügyi vagy műszaki mentésben jelentkezz nálunk bátran a specialis@amsmento.hu címen.

Cikkek rólunk:

* "Itt nem volt helye viccnek" 1. rész

* "Itt nem volt helye vicnek" 2. rész

* Családi napot tartottak a Speciális mentők

Családi napot tartottak a speciális mentők

Az AMS speciális mentőcsoportja maroknyi csapatával egy óvodában tartott családi napon találkoztunk. A mentőbemutató után a gyerekek kipróbálhatták az alapvető mentési fogásokat, bekötözhették egymást, a legügyesebb kis elsősegélynyújtó pedig ajándékot is kapott.

A csoport fő feladata, hogy katasztrófa- és egyéb szélsőséges helyzetekben a legjobb tudásuk szerint segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Elsősorban sürgősségi egészségügyi ellátást biztosítanak, de saját bevallásuk szerint megszállottak, ezért képesek akár késő estig a gáton homokzsákot pakolni, vagy ruhát, élelmet, vizet osztani. Ott voltak a devecseri vörösiszap-katasztrófánál, és az árvíznél Szikszón, Edelényben és Boldván.

Ursinyi Krisztián speciális mentő elmondta lapunknak: kezdetben nehéz volt az indulás. „Felajánlásokat ha szűken is, de kapunk. Egy vállalkozó a mobiltelefonunkat töltötte fel, az AMS teljes felszereltségű mentőt biztosít, esetenként segélyszállítmányt is, ruhát, élelmiszert, így teli mentővel megyünk a káresethez.” Amikor pedig nincs katasztrófa vagy baleset, akkor is hasznosan töltik kevés szabadidejüket: bemutatókat tartanak, vagy sportrendezvényeken vigyáznak a fiatalokra. Bármennyire is megszállottnak tűnnek, azért ők is elismerték, hogy számukra is az óvatosság az első. Őket is várja otthon valaki.

Egyhetes gyermektábor a Speciális Mentősökkel:

Tisztelt AMS mentők !

A Kajászói Polgárőr Egyesület nevében, szeretném kifejezni elismerésemet és nagyrabecsülésemet mindazért, amit Önök, az AMS mentőszolgálat a Kajászói Polgárőr Ifjúsági Táborban a gyerekekért, értünk, a tábor zavartalan lebonyolítása érdekében tettek, térítésmentesen, minden ellenszolgáltatás nélkül biztosítottak számunkra egy mentőautót személyzettel, ezzel megoldva az azonnali elsősegélynyújtás lehetőségét.

Folyamatos jelenlétüknek köszönhető, hogy azonnali ellátást tudtak biztosítani a számtalan horzsolásos balesetben, azonnal kezelni tudták a több esetben előforduló darázscsípéseket, egy esetben a velencei orvosi ügyeletre történő szállítást.

A tábor negyedik napján bonyolítottuk le, az Önök és a Gárdonyi Rendőrkapitányság vízi rendészetének együttműködésével a vízi mentő bemutatót, mely igen látványos volt, ezzel emelte a tábor programjainak színvonalát. A bemutatón és az azt megelőző délelőtti egészségügyi oktatáson a gyerekek nagyon sok új, érdekes dolgot tanulhattak, hála a magasan képzett, kiváló pedagógiai érzékkel rendelkező munkatársainak. Köszönet a rohamkocsi személyzetének !

Kiemelt köszönet illeti Ursinyi Krisztiánt, Rétei Csabát és Rétei Csabáné Irénkét, akik nem csupán szakmailag láttak el nagyon fontos feladatot a tábor alatt, hanem bátran állítom, nagyon jó barátságot alakítottak ki mind a táborlakó gyerekekkel, mind pedig a szervezőkkel.

Egyesületem reménykedik abban, hogy a következő évben, hasonló módon meg tudja rendezi a tábort, melynek lebonyolításában feltétlenül számítunk Önökre, hogy hasonlóan kiváló színvonalon tudjunk a gyerekeknek élményeket nyújtani.

Nagy dolog kis falunk életében, hogy egy ilyen típusú tábornak adhatott helyet, hiszen igen pozitív visszajelzéseket kaptunk, és ehhez az Önök csapata maximálisan hozzájárult.

Köszönöm az AMS szolgálat munkáját, hozzáállását, támogatását, munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánok

Tisztelettel

Karazsinecz Zsolt sk.

Kajászói Polgárőr Egyesület

elnöke

Kajászó, 2011. július 10.

2011.07.15

Kékszalag: menteni kellett a vitorlásokat a vihar miatt

A viharban a mintegy 150 esetben olyan problémával kellett a hajósoknak szembenézniük, amely külső segítséget igényelt. A rendkívül rossz, éjszakai körülmények között végrehajtott mentés során kiválóan vizsgázott a vízirendőrség, a Magyar Vitorlás Szövetség, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának csapata és az AMS Speciális Mentési Csoportja akik közös munkával mentették az embereket és a hajókat. Az előzetes adatok szerint 350 főt mentettek ki a sérült hajókról.

2011. 08.07.

Bakony 93 kerékpáros teljesítménytúra Pétfürdő

A Bakony Bike Kerékpáros Egyesület 2011 08.07-én rendezte meg Pétfürdőről indulva a Bakony felé a Tési fennsík és a Cseszneki vár érintésével 93 km-es távon vissza Pétfürdőre Zirc és Sóly éritésével. A rendezvényen közel 100 fő indult köztük a Budapesti Honvéd kórház égési osztályának orvosa Dr. Pesti Pál és fia Gergely is. A rendezvény egészségügyi biztosítását most is mint ahogy az elmúlt években Ursinyi Krisztián és csapata az AMS Speciális Mentők adták a biztonságos ellátást a csapatnak Fazekas Sándor helyi egészségügyi ápolóval összedolgozva.

Nagy Tisztelettel megköszönjük a segítségnyújtást, amit önök Ursinyi Krisztiánon keresztül biztosítottak részünkre. Nekünk mindig nagy biztonságot ad amikor Krisztián jön a rendezvényeinkre, mert mint az elmúlt években is immár 1993 óta minden esetben igen nagy lelkesedéssel és elszántsággal végzi munkáját. Szerencsére most egészségügyi beavatkozásra nem volt szükség, de az AMS mentőknek mégegyszer megköszönve, máskor is szeretnénk igénybe venni segítségüket.

További sok sikert jó egészséget kívánunk az AMS Mentőszolgálat minden kedves mentősének és családjának!

Tisztelettel:

Horváth Ferenc Bakony Bike Kerékpáros Egyesület Pétfürdő

2012. Február 06-12.

Hajléktalanokért dolgozott Szegeden az AMS speciális mentőcsoport

(ÍRTA: HTTP://SZEGEDMA.HU 2012.02.08)

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kérte fel az AMS speciális mentőket, hogy a jelenlegi krízis időszakban nyújtsanak segítséget a mentésben Szegeden.

" Ez egy nagyon csodálatos érzés, nem önthető szavakba” – mondja Ursinyi Krisztián a karitatív munkáról. Az AMS speciális mentőcsoport vezetője és kollégája a rendőrség munkatársaival közösen hajléktalanokat ellenőrzött és látott el Szegeden, őket kísértük el éjszakai szolgálatukra.

Ártér, garázsok, elhagyott raktárak, erdősávok – csak néhány példa, hogy hol húzzák meg magukat a hajléktalanok. A szegedi rendőrök jól tudják, hol élnek a fedél nélküliek, az utcai szociális segítők közreműködésével még az ősz folyamán felmérték ezeket a helyeket. A téli nagy hidegben pedig rendszeresen körbejárnak, s ellenőrzik, nincs-e szükségük valamire.

Ahogy korábban írtuk, a megyei rendőrkapitányság hívására vasárnap érkezett Szegedre az AMS speciális mentőcsoport két tagja, s a rendőrökkel együttműködve járták végig a környéket, megvizsgálták, illetve szükség esetén ellátták a hajléktalanokat, tanyákon élőket. A Szegeden töltött szolgálat alatt két embert szállítottak kórházba, illetve több kisebb esetet láttak el helyben.

„Számomra nincs hajléktalan, egyszerűen maga az ember van. Ezt érzik, ezért nyitottak. Közülük sokan egyáltalán nem tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek, ezért is próbálunk mindenben segíteni nekik” – magyarázta Albert Attila. A zászlós kalauzolta kollégájával hétfőn este a mentőcsoportot, teát és élelmet is osztva, továbbá tájékoztatót arról, hogy hol kaphatnak segítséget szükség esetén. Sok hajléktalant megismert az évek folyamán, igaz, mint elmondta, vannak, akik vándorolnak, s nem a megszokott helyükön találják őket. A téli nagy hideg elől vannak, akik szállókra mennek éjjel, vagy épp a pályaudvarokra húzódnak be. A hajléktalanszállókat és melegedőket azonban egy részük elkerüli, attól félnek, hogy ellopják értékeiket. "

Akiknek az élete az életmentés

„Nem tudom megmagyarázni, mi visz előre, miért vállalok karitatív munkát. Ez egy nagyon csodálatos érzés, nem lehet szavakba ölteni. Már gyerekkoromban szerettem volna életmentő lenni” – mondta el portálunknak Ursinyi Krisztián. Kollégájával, Rétei Csabával mennek, ahova hívják őket. Segítettek már árvizekkor, illetve például Devecserben is a vörösiszap katasztrófa után. Mint megtudtuk, karitatív tevékenységüket legtöbbször szabad hétvégéiken végzik a Honvédkórház dolgozói, munkaadójuk hivatalos távollétként ismerik el, amikor bajbajutottakon segítenek, amiért mindketten hálásak. A négygyermekes Ursinyi Krisztián főállásban az 1-es központi műtőben szakképzett műtősként dolgozik, azon belül is az égésrészlegen. „Szeretem ezt a hivatást, a munkahelyemet, s szerencsére a munkahelyemen is szeretnek” – fogalmazott a mentőcsapat vezetője.

Igaz, gyakran mondják neki, hogy nem normális, hiszen rengeteget dolgozik, s szabadidejében is embereken segít, de neki ez a természetes, úgy látja, másként nem is lenne érdemes csinálnia. Ugyanígy vélekedik Rétei Csaba is, s bár több önkéntessel dolgozik a csoport, lehetőség szerint együtt mennek mindenhova, ahol elkél a segítség.
Szegedre az AMS mentőjével érkeztek, s a felszerelés fele is a szervezeté, ám máshonnan is kapnak segítséget. A defibrillátor például a sürgősségi főápoló kollégájuké, ő adja nekik kölcsön. Rajta kívül is többen segítenek, szerencsére mindig valahonnan csurran-cseppen segítség. „Sajnálom a hajléktalanokat, hisz azért egy királyból hamarabb lesz koldus, mint fordítva. Megérdemlik, hogy figyeljen rájuk valaki” – tette hozzá Ursinyi Krisztián.

Cikkek a mentésről:

Szegeden járőröznek a speciális mentők

Speciális mentők segítenek Szegeden

Budapesti mentők segítik a szegedi hajléktalanokat

Speciális mentők a hidegben

17 embert szállított kórházba az AMS Speciális Mentőszolgálat Szegeden